Als het om rijkdom gaat spreekt niets zo tot de verbeelding als goud. Al millennia lang wordt dit gele edelmetaal gebruikt als waardevolle belegging en als geld. In verhalen en films wordt rijkdom ook vaak geassocieerd met goud. Iedereen kent wel het beeld van de piratenschat: een begraven kist vol met gouden munten en sierraden. Of de schatkamer van de koning of van Dagobert Duck. De associatie van goud met rijkdom is diep in ons onderbewuste gegrift. Vandaar ook dat mensen er door de eeuwen heen koortsachtig naar op zoek zijn geweest. Denk aan de bekende "goldrush" (goudkoorts) in de verenigde staten in de 19 de eeuw. Hele volksstammen trokken weg van huis en haard op zoek naar goud in het verre Californië.

Ook nu nog is er iets van goudkoorts in mensen te bespeuren. Tegenwoordig zijn er echter moderne manieren om geld te verdienen aan goud. Op de beurs kan er o.a. worden gehandeld in goudfutures en in aandelen in goud ETF's. Een andere mogelijkheid, waar we in dit artikel verder op in zullen gaan, is het handelen in goud m.b.v. cfd's.

Het cfd (contract for difference) is een instrument waarmee met een hefboom kan worden ingespeeld op een stijging of daling van de onderliggende waarde, in dit geval goud. Bij cfd broker eToro bijvoorbeeld, kan in goud worden gehandeld met een hefboom van 1:20. Dit betekent dat bij een 1% stijging van de goudprijs, uw cfd positie 20% winst oplevert. Bij een stijging van 10% is dit 200%. Een stijging of daling van de onderliggende waarde wordt met cfd's dus uitvergroot. Dit is gunstig als de trade goed gaat en de koers de kant uit gaat die u al had verwacht. Wanneer de koers de verkeerde kant uit gaat lopen de verliezen zeer hard op. Daarom is het altijd raadzaam om een strakke stop-loss in  te stellen bij het plaatsen van een order.

Een voorbeeld:

Stel, de goudkoers noteert 1088 dollar per ounce. U verwacht een stijging tot de eerstvolgende weerstand op 1140 dollar. Steun ligt op 1085 dollar. U neemt een postite in van 20 ounce goud. De vereiste marge die u moet hebben op uw rekening om deze positie te openen is 1088 euro (5% van de waarde van 20 ounce). We leggen de stop loss op 1084. Het maximale verlies is dan 80 euro op het moment dat het stop loss niveau geraakt wordt. Het niveau waarop we van plan zijn winst te nemen kunnen we ook al vastleggen. Weerstand ligt op 1140 dus we leggen een order in om de positie te sluiten op 1139 dollar. Dit levert een winst op van 1020 euro.

Dit voorbeeld laat duidelijk de potentie van het handelen met cfd's zien. Bij slechts een kleine investering ( de aan te houden marge) kan er een relatief grote positie in de onderliggende waarde worden aangehouden. Daardoor is de procentuele winst (maar ook verlies) zeer groot. Aangezien ook het verlies snel op kan lopen, werken we met een strakke stoploss. Het maximale verlies is dan van tevoren bekend. De kunst is om de positie te openen vlakbij een steun (long positie) of weerstand (short positie) niveau. De stoploss wordt dan net even voorbij deze niveau's gelegd. De afstand van het niveau waarop we instappen tot aan het stoploss niveau is dan relatief klein en daarmee ook ons maximale verlies.

Betrouwbare cfd broker

Voor het handelen met cfd's is het belangrijk dat u een betrouwbare broker heeft. Wij hebben zelf goede ervaringen met XM group.  Ze bieden een betrouwbaar, makkelijk te navigeren handelsplatform en cfd's op een enorme range aan onderliggende waarden (grondstoffen, aandelen, edelmetalen, aandelen indices, valuta, energie, cryptovaluta) waar u in kunt handelen.

Geïnteresseerd? Open een echte rekening of een demo rekening bij XM Group