Na een zware bearmarkt van ruim 4 jaar lijkt goud bezig aan een indrukwekkende comeback. Dit jaar is de koers van het gele metaal (gemeten in US dollars) al met ruim 18% gestegen. Dit in tegenstelling tot de prestaties van de aandelenbeurzen, die het jaar aanzienlijk minder goed zijn begonnen. 

Dat goud als belegging aan populariteit wint onder beleggers is duidelijk te zien aan de maandelijkse inflow in de grote goud ETF's. In februari 2016 kochten beleggers voor 7,9 miljard dollar aan goud ETF's. Dat is de grootste inflow van kapitaal in deze ETF's in 8 jaar. De interesse in goud is dus duidelijk weer aan het toenemen. Dit is een duidelijk signaal wat beleggers, op zoek naar bovengemiddelde rendementen, beter niet kunnen negeren. Als de bodem van de bearmarkt werkelijk gezet is in december 2015, dan kunnen we een aantal heel mooie jaren tegemoet zien als het gaat om goudbeleggingen. Niet alleen het edelmetaal zelf kan dan flink in koers stijgen, maar vooral ook de mijnbouwbedrijven die het uit de grond halen.

Sinds het begin van dit jaar hebben de belangrijkste goudmijn indices GDX (grote goudmijnbedrijven) en GDXJ (junior goudmijnbedrijven) een geweldig resultaat neergezet. GDX steeg met 40,2% en GDXJ met 38,7%. In een goede goudbullmarkt kunnen deze bedrijven vaak honderden procenten (GDX) tot meer dan 1000% (GDXJ) in koers stijgen. Dat is niet verwonderlijk als je ziet hoeveel terrein de koersen van deze bedrijven de afgelopen jaren hebben moeten prijsgeven. Verliezen van 90% of meer waren eerder regel dan uitzondering. In de grafiek onderaan dit artikel is te zien dat goudmijnbedrijven vaak harder stijgen (maar ook dalen) dan goud zelf.

Zowel goud als de belangrijkste goudmijnbedrijven zijn eenvoudig te verhandelen via CFD broker eToro

Courtesy of: Visual Capitalist
 
In de grafiek hieronder is de laatste GDX / goud ratio te zien. Het laat de prijs van de grootste goudmijnbedrijven in relatie tot de prijs van goud zien:
 
GDX / goud ratio